ASEM lansează Campania de Advocacy pentru Accesul Deschis

Proiect: Accesul Deschis – un element important de optimizare a comunicării ştiinţifice şi universitare

Ideea Accesului Deschis (Open Access-OA)  s-a răspândit larg în comunitatea ştiinţifică internaţională. Cu toate acestea, promovarea Accesului Deschis în universităţi este confruntată cu dificultăţi semnificative din cauza cunoaşterii insuficiente a mişcării Accesului Deschis, neîncrederii faţă de nivelul de calitate a informaţiilor disponibile fără restricţii pentru public.

Biblioteca Ştiinţifică ASEM a conceput acest proiect pentru a schimba prejudecăţile segmentelor serviţi: corpului profesoral-didactic şi studenţimii, prin informare constantă şi promovarea ideii Accesului Deschis, a beneficiilor şi avantajelor pentru utilizatori.

Politica Instituţională OA se va baza pe crearea unui sistem eficient de informare şi participare la mişcarea Accesului Deschis a comunităţii academice:

  • Elaborarea şi aprobarea politicii instituţionale OA în ASEM;
  • Crearea Repozitorului Instituţional (IR);
  • Adaptarea politicii instituţionale OA ASEM de universităţile din Republica Moldova;
  • Promovarea beneficiilor participării la mişcarea OA a segmentelor ţintă,  organizaţiilor de cercetare, comunităţilor academice şi bibliotecilor.

Formarea susţinătorilor Accesului Deschis în rândul utilizatorilor Bibliotecii Ştiinţifice ASEM (cercetători, cadre didactice, masteranzi, studenţi) va îmbunătăţi calitatea învăţământului, va asigura o informare eficientă a cercetării economice şi va conduce prin intermediul IR la o mai mare transparenţă şi promovare a Academiei de Studii economice în spaţiul global virtual de informare.

Campania de Advocacy pentru Accesul Deschis este organizată de Programul EIFL-OA. Finanţarea a fost acordată pentru 11 proiecte din Africa, Asia şi Europa. Proiectele vor fi puse în aplicare în iunie-noiembrie 2012. La finalul proiectelor studiile de caz vor ilustra activităţi, strategii de advocacy, succesele şi lecţiile învăţate, astfel încât instituţiile de pretutindeni să beneficieze de aceste rezultate.

Acest proiect este susţinut de Programul Informaţional al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă. http://www.eifl.net/news/winners-eifl-call-proposals-open-access-adv-0

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Educaţie şi cultură. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s