Politica instituţională a Academiei de Studii Economice din Moldova privind Accesul Deschis a fost aprobată de către Senat

SustinLa data de 24 decembrie 2012 în cadrul şedinţei Senatului ASEM au fost discutate şi aprobate două documente importante pentru instituţionalizarea Accesului Deschis în ASEM. Aceste documente sunt realizate în baza Deciziei nr. 3/8 a Senatului ASEM din 25 aprilie 2012. Primul document este Politica instituţională a Academiei de Studii Economice din Moldova privind Accesul Deschis” prin este recunoscută importanţa strategică a Accesului Deschis la informaţie pentru diseminarea cunoştinţelor ştiinţifice în spiritul promovat de iniţiativele şi declaraţiile internaţionale.

Scopul general al Accesului Deschis este de a beneficia de conţinutul informaţional internaţional şi de a asigura crearea şi distribuirea conţinutului local. ASEM este interesată de promovarea unei noi paradigme a Accesului Deschis pentru a oferi mai multe beneficii pentru ştiinţă şi societate. Publicaţiile cercetătorilor vor avea o vizibilitate crescută, un impact şi prestigiu mai mare în comunitatea ştiinţifică. Accesul Deschis va îmbunătăţi diseminarea rezultatelor cercetării realizate în cadrul ASEM.

Astfel, Academia de Studii Economice din Moldova se angajează să disemineze rezultatele cercetării finanţate din fonduri publice şi din proiecte pe baza principiilor Accesului Deschis; să încurajeze cercetătorii să-şi manifeste sprijinul pentru Accesul Deschis, publicând articole în reviste cu Acces Deschis şi în repozitoriul instituţional ASEM.

Strategiile de bază se rezumă la următoarele:
1. A implementa Accesul Deschis la publicaţiile ştiinţifice, prin două modele complementare: Autoarhivarea în repozitoriul instituţional ASEM şi publicarea revistelor ASEM în registru internaţional DOAJ (Directory of Open Access Journals).
2. Politica prevede ca toate publicaţiile ştiinţifice, elaborate în baza proiectelor de cercetare finanţate de stat şi din granturi, să fie incluse în Repozitoriul Instituţional ASEM la data publicării sau în caz de embargo, nu mai târziu de şase luni de la publicare.
3. Politica se va aplica la toate articolele Ştiinţifice publicate pe perioada în care autorul activează în cadrul ASEM, cu excepţia publicaţiilor realizate înainte de adoptarea acestei politici.
4. Biblioteca Ştiinţifică va asigura funcţionarea Repozitoriului Instituţional şi va elabora un raport anual către Senat.
5. Serviciul Ştiinţă va monitoriza asigurarea conformităţii prevederilor politicii cu interesele autorilor.

Al doilea document este „Regulament cu privire la organizarea şi funcţionarea Repozitoriului Academiei de Studii Economice din Moldova” care defineşte Repozitoriul instituţional, determină scopurile, principiile creării Repozitoriului ASEM, reglementează relaţia cu autorii articolelor ştiinţifice, identifică tipurile de materiale, care sunt plasate în Repozitoriu, stabileşte ordinea plasării publicaţiilor în Repozitoriu, formulează interdicţiile de utilizare.

Repozitoriul este creat în baza software-ului cu acces liber DSpace. Accesul Deschis nu anulează drepturile de autor. Drepturile morale ale autorului nu sunt alienabile şi se păstrează după autor indiferent de metoda de publicare. Dreptul exclusiv la publicaţie autorul îl realizează, prin luarea în mod voluntar a deciziei privind prezentarea publicaţiei sale pe Internet.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Educaţie şi cultură. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Politica instituţională a Academiei de Studii Economice din Moldova privind Accesul Deschis a fost aprobată de către Senat

  1. Pingback: Events in 2012 / Evenimente în 2012 | Development of New Information Services for Moldovan Higher Economic Education

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s