Mecanismele de promovare şi popularizare a ştiinţei şi a activităţii ştiinţifice

DSCN4860Pe data de 17.06.2013, la Universitatea de Stat din Moldova şi-a desfăşurat lucrările conferinţa naţională „Mecanismele de promovare şi popularizare a ştiinţei şi a activităţii ştiinţifice” care a fost organizată de Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova. La conferinţă au participat circa 60 de cercetători, reprezentanţi ai departamentelor de cercetare ştiinţifică, bibliotecari din 15 universităţi şi instituţii ştiinţifice: Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţanu” din Republica Moldova, Universitatea de Stat „A.Russo” din Bălţi etc.

Conferinţa a avut drept scop favorizarea unui dialog larg, schimb de opinii şi experienţe cu privire la susţinerea ideii Accesului Deschis în mediul infodocumentar şi ştiinţific al Republicii Moldova; promovarea produselor ştiinţifice intelectuale ale organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, stimularea creării repozitoriilor instituţionale; dezvoltarea parteneriatelor în vederea promovării Accesului Deschis în mediul academic, diseminarea celor mai bune practici privind implementarea inovaţiilor, produselor, sistemelor şi tehnologiilor informaţionale în spaţiul informaţional şi educaţional. Organizatorii conferinţei au trasat mai multe scopuri pentru a genera discuţii constructive: elaborarea Politicilor Accesului Deschis la nivel naţional şi instituţional; înregistrarea revistelor ştiinţifice în baze de date internaţionale şi sisteme de înregistrare a producţiei ştiinţifice; crearea arhivelor digitale; promovare şi popularizarea ştiinţei; advocacy pentru Accesul Deschis, asigurarea suportului informaţional al ştiinţei şi inovării etc.

Participanţii la conferinţă au fost salutaţi de către conducerea Universităţii de Stat din Moldova şi a Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova. Comunicările şi discuţiile din cadrul conferinţei au fost monitorizate de Nelly Ţurcan, dr., conf. univ.

Comunicările şi dezbaterile s-au axat pe teme de importanţă majoră pentru susţinerea şi promovarea Accesului Deschis la informaţie. Conferinţa a fost deschisă de comunicarea profesorului universitar Mihai Revenco, prorector pentru activitatea ştiinţifică a Universităţii de Stat din Moldova care a menţionat importanţa asigurării informaţionale pentru dezvoltarea ştiinţei. Dr., conf. univ. Georgeta Stepanov, decanul Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova în discursul său a remarcat necesitatea amplificării comunicării ştiinţifice în Republica Moldova prin eforturile comune ale cercetătorilor, bibliotecarilor şi mass-media. Dr., conf. univ. Nelly Ţurcan a relatat despre indicatorii de evaluare a performanţelor ştiinţifice şi rolul Accesului Deschis în creşterea vizibilităţii producţiei ştiinţifice.

La realizarea programului conferinţei au contribuit drd. Igor Cojocaru, dr. Elena Railean şi dr. Elena Ungureanu de la Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale care au argumentat aportul Instrumentului Bibliometric Naţional în suportul informaţional al sferei ştiinţei şi inovării din Republica Moldova, elaborat şi menţinut de Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale, dar şi alte mecanisme de promovare şi popularizare a ştiinţei utilizate la biblioteca Universităţii din Illinois – Champaign (SUA) şi Open University. A fost accentuat faptul că unele din mecanismele informatice sunt deschise şi pot fi utilizate individual de cercetător pentru a spori vizibilitatea temei şi a rezultatelor obţinute în cadrul temei de cercetare ştiinţifică, a identifica posibilităţi de colaborare şi a iniţia proiecte. Un rol deosebit a fost acordat mecanismelor colaborative care oferă oportunităţi de identificare şi acces a celor mai relevante resurse ştiinţifice.

La conferinţă au participat şi specialişti din sfera infodocumentară care au împărtăşit experienţele privind aprobarea politicilor de Acces Deschis şi crearea arhivelor instituţionale digitale. Astfel, Natalia Cheradi de la Biblioteca Ştiinţifică ASEM a prezentat comunicarea “Promovarea Accesului Deschis la cercetare în bibliotecile universitare”, completată de drd. Ana Gudima de la Biblioteca Ştiinţifică ASEM cu comunicarea “Repozitorii instituţionale: inovare şi descoperire”, au vorbit despre aprobarea politicii instituţionale a Academiei de Studii Economice din Moldova privind Accesul Deschis, elaborarea Regulamentului cu privire la organizarea şi funcţionarea Repozitoriului ASEM şi a fost prezentată experienţa ASEM în elaborarea repozitoriilor instituţionale. De asemenea, a fost remarcată participarea bibliotecii ştiinţifice ASEM în proiectul internaţional “Dezvoltarea noilor servicii informaţionale pentru învăţământul economic superior din Moldova” (“Development of New Economic Information Services for Moldovan Higher Education”). O experienţă similară a fost obţinută la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM). Dnele Zinaida Sochircă şi Ludmila Corghenci au prezentat un raport despre iniţiativele pentru Accesul Deschis la ULIM. În comunicarea dnei Viorica Lupu de la Biblioteca Republicană Ştiinţifică Agricolă a Universităţii Agrare de Stat din Moldova au fost plasate accente pe promovarea publicaţiilor ştiinţifice naţionale din domeniul agriculturii în spaţiul informaţional mondial.

În comunicarea Marianei Harjevschi, Preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din Republica Moldova a fost remarcată necesitatea extinderii experienţei pozitive de promovarea a Accesului Deschis. Cu acest scop a fost propus proiectul OA Conect+ within academia in the Republic of Moldova” care a fost susţinut de EIFL. Mariana Harjevschi a menţionat că proiectul va fi axat pe: promovarea revistelor ştiinţifice şi înregistrarea lor în DOAJ; motivarea comunităţii ştiinţifice pentru publicarea în acces deschis; stimularea instituţiilor din sfera ştiinţei şi inovării pentru dezvoltarea repozitoriilor instituţionale; dezvoltarea parteneriatelor pentru promovarea OA; susţinerea iniţiativelor de advocacy pentru includerea OA în strategiile naţionale şi legislaţia Republicii Moldova tec.

Participanţii la conferinţă şi-au exprimat acordul privind necesitatea unei colaborări active a tuturor organismelor şi decidenţilor în vederea sensibilizării comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova privind politicile Open Access.

Galerie Foto

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Educaţie şi cultură. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s