Săptămâna Internaţională Accesului Deschis 2013 (21 – 27 octombrie)

8.5x11oaweek2013Open Access Week 2013 – un eveniment global, acum a ajuns la a şaptea ediţie, promovând Accesul Deschis ca o nouă normă în instruire şi cercetare.

Tema acestui an este „Accesul Deschis: Redefinirea impactului”, o gamă largă de evenimente vor avea loc în întreaga lume între 21 şi 27 octombrie.

Accesul Deschis (OA) – acces gratuit, imediat, on-line la rezultatele cercetării ştiinţifice, precum şi dreptul de a utiliza şi reutiliza aceste rezultate – are puterea de a transforma modul de comunicare a rezultatelor cercetării ştiinţifice. Aceasta are implicaţii directe şi pe scară largă pentru mediul academic, medicină, ştiinţă, industrie şi pentru societatea în ansamblu.

Săptămâna Accesului Deschis este o oportunitate-cheie pentru toţi membrii comunităţii să ia măsuri pentru a menţine acest impuls şi pentru a merge mai departe.

Universităţile, colegiile, institutele de cercetare, agenţiile de finanţare, bibliotecile şi experţii au folosit Săptămâna Accesului Deschis ca o platformă pentru a obţine voturile facultăţilor universitare pentru politicile OA, pentru a discuta despre beneficiile sociale şi economice ale Accesului Deschis, pentru a promova iniţiativele de publicare în Acces Deschis şi altele.

Evenimentul Kick-off (evenimentul de lansare)

SPARC (Coaliţia publicaţiilor ştiinţifice şi resurselor academice) şi Banca Mondială vor sponsoriza evenimentul de lansare a Săptămânii Accesului Deschis 2013, luni, 21 octombrie la ora 15.00 după Washington (ora Chişinăului – 22.00). Evenimentul live va avea loc la sediul Băncii Mondiale şi va transmis în direct prin intermediul unui Blog, pentru cei care nu pot participa la acest eveniment. Înregistrarea video de la această activitate va fi disponibilă pe Internet şi o puteţi utiliza pentru promovarea Accesului Deschis.

Evenimentul va consta într-o discuţie de grup, timp de 90 de minute, la care vor participa experţi în Accesul Deschis, grupuri şi părţi interesate, precum şi reprezentanţii Băncii Mondiale şi a SPARC. Având în vedere că tema din acest an este „Accesul Deschis: Redefinirea impactului”, participanţii vor discuta despre „Article Level Metrics” (măsurarea impactului cercetărilor; indicatori care măsoară performanţa generală a articolelor ştiinţifice publicate) şi despre schimbarea modului de comunicare ştiinţifică prin măsurarea impactului.

În cadrul evenimentului, vor fi anunţaţi câştigătorii programului Accelerating Science Award Program (ASAP). Programul ASAP, sponsorizat de către 27 de organizaţii la nivel mondial, inclusiv EIFL, Google, PLoS şi Wellcome Trust, premiază pe cei care modelează societatea noastră prin acceptarea, promovarea şi implementarea Accesului Deschis la rezultatele cercetării ştiinţifice.

Implică-te!

Săptămâna Accesului Deschis este o şansă de nepreţuit pentru a ne conecta la impulsul global pentru împărtăşirea deschisă şi iniţierea unor schimbări de politicii la nivel local. Participarea la Săptămâna Accesului Deschis este simplă, implicaţi-vă cum vă place.

În căutarea unor idei?

Evenimente şi resurse:

Aveţi nevoie de ajutor la începutul activităţii?

Programul EIFL-OA Moldova este fericit să vă ajute în pregătirile dumneavoastră pentru Săptămâna Accesului Deschis 2013.

Programul EIFL-OA Moldova alături de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) şi Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) vor face publicitate a evenimentelor şi va plasa ştiri despre activităţile care au loc în cadrul instituţiilor, înainte şi în timpul acestei săptămâni.

Participă!

Campania Naţională de promovare „Moldova în Acces Deschis”

Vă rugăm să contactaţi coordonatorul programului EIFL-OA, Natalia Cheradi cheradi@lib.ase.md pentru a prezenta evenimentul dvs. pentru Campania Naţională „Moldova în Acces Deschis” (Program special de evenimente consacrate OA în instituţiile academice din Republica Moldova, 21-27 octombrie 2013). Aceste evenimente parţial vor fi susţinute de Proiectul „OA Conect+ în mediul academic al Republicii Moldova”, realizat de către Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) în cadrul Campaniei de advocacy pentru Accesul Deschis, organizat de Programul EIFL-OA.

289x92Plasând bannerul Săptămânii Accesului deschis pe site-ul dvs. veţi susţine acest impuls global. IDSI deja l-a plasat! Mai multe variante de bannere puteţi descărca aici.

Cele mai interesante evenimente de promovare a Accesului Deschis vor fi premiate la conferinţa finală a proiectului „OA Conect+ în mediul academic al Republicii Moldova”. Nu ezitaţi să participaţi la campania naţională!

Vă rugăm, de asemenea, să nu uitaţi să postaţi fotografiile de la aceste evenimente. Am căutat întotdeauna fotografii interesante şi inspirate pentru a le include în materialele de informare (site-uri web, materiale publicitare, raportul anual etc.).

Acest articol a fost publicat în Educaţie şi cultură. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s