Conferinţa finală a proiectului „OA Connect+ în mediul academic al Republicii Moldova”

poster!Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) în parteneriat cu Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale (IDSI) a organizat Conferinţa finală a proiectului „OA Connect+ în mediul academic al Republicii Moldova”, care a avut loc miercuri, 18 decembrie 2013, în incinta Bibliotecii Ştiinţifice a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Evenimentul a avut ca scop prezentarea rezultatelor campaniei de promovare a Accesului Deschis în Republica Moldova, iniţiativele instituționale şi evenimentele de succes din cadrul Săptămânii Accesului Deschis care a avut loc în perioada 21-27 octombrie 2013. Realizarea acestui eveniment reprezintă o activitate în cadrul proiectului „OA Connect+ în mediul academic al Republicii Moldova” implementat de către Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova în cadrul concursului de granturi „Open access advocacy campaigns” (Campanii de advocacy pentru Accesul Deschis), organizat de Programul EIFL-OA.

65 de participanţi au împărtășit experiențele și rezultatele activității de advocacy cu privire la Accesul Deschis.

Mesaj de salut au avut Igor Racu, dr. hab., prof. univ., prorector pentru ştiinţă, relaţii internaţionale şi integrare europeană, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă şi Mariana Harjevschi, preşedinte, Asociația Bibliotecarilor din Moldova (ABRM) care au menţionat importanţă majoră a Accesului Deschis la informaţie pentru dezvoltarea ştiinţei şi educaţiei, necesitatea redefinirii impactului Accesului Deschis pentru comunitatea academică şi societatea în general, conjugarea eforturilor oamenilor de ştiinţă, administratorilor instituţiilor de învăţământ şi cercetare, editorilor şi bibliotecarilor pentru promovarea strategiilor Accesului Deschis, pentru creşterea vizibilităţii producţiei ştiinţifice şi evaluarea performanţelor ştiinţifice.

În cadrul conferinţei s-a produs lansarea oficială a Instrumentului Bibliometric Național (IBN) care a fost prezentat de către Igor Cojocaru, director al Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale. IBN este un depozit digital în care sunt stocate, clasificate și măsurate date cu caracter public privind publicațiile în reviste științifice naționale. La moment IBN conține peste 26000 articole științifice pentru perioada 2000-2013. Instrumentul poate fi accesat la adresa www.ibn.idsi.md. Datele conţinute în IBN se referă în special la articolele ştiinţifice publicate în reviste evaluate şi acreditate de categoriile A, B şi C, în conformitate cu cerinţele aprobate de către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT) şi Consiliul Naţional pentru Atestare şi Acreditare (CNAA) (în special, cele care se regăsesc şi în format electronic). IBN-ul poate deveni în timpul apropiat o importantă bază de date de publicaţii periodice, care să ofere date relevante pentru evaluarea rezultatelor activităţii de cercetare ştiinţifică şi evaluarea meritelor personale ale cercetătorilor.

Nelly Țurcan, dr. conf. univ., Universitatea de Stat din Moldova în comunicarea „Politicile Accesului Deschis pentru valorificarea rezultatelor cercetării ştiinţifice” s-a referit la politicile instituţionale care se elaborează pentru trei tipuri de organizaţii: instituţii de cercetare ştiinţifică (universităţi, laboratoare, departamente); agenţii de finanţare a cercetărilor ştiinţifice; editori de reviste ştiinţifice. Pentru fiecare tip de organizaţie sunt create registre ale politicilor OA . Politicile instituţionale de acces deschis se înregistrează în ROARMAP (Registry of Open Access Repository Material Archiving Policies) în formă de mandate instituţionale care autorizează accesul deschis la rezultatele cercetărilor ştiinţifice, realizate din fonduri publice.

Natalia Cheradi, coordonator EIFL-OA Moldova în comunicarea „Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2013: provocare şi inovaţie” a prezentat evenimentele pe plan internaţional şi naţional care au promovat activ Accesul Deschis ca o nouă normă în instruire şi cercetare. Având în vedere că tema acestui an a fost „Accesul Deschis: Redefinirea impactului”, o gamă largă de evenimente au avut loc în întreaga lume între 21 şi 27 octombrie. Comunitatea ştiinţifică internaţională a discutat despre ştiinţă deschisă, schimbarea modului de comunicare ştiinţifică prin măsurarea impactului, licenţe AD, politicile AD în Europa şi SUA, vizibilitatea publicaţiilor de cercetare şi noi abordări pentru evaluarea cercetărilor. Cele mai interesante activităţi, idei, produse, materiale, proiecte de succes din universităţile europene au fost prezentate participanților la conferinţă. Vorbitorul a prezentat şi cele mai importante activităţi realizate de către instituţiile din sfera ştiinţei şi inovării din Republica Moldova care promovează contribuţiile ştiinţifice ale cercetătorilor din ţara noastră.

Axenia Bascacova, coordonator SPL, DIB ULIM în comunicarea „Promovarea accesului deschis la informaţia ştiinţifică universitară: redefinirea impactului” a relatat despre experienţele DIB ULIM privind implementarea Accesului Deschis la informaţie ştiinţifică şi impactul OA pentru comunitatea universitară. Universitatea a avut un program special pentru Săptămâna Accesului Deschis, care a inclus mai multe evenimente de promovare a instrumentelor de vizualizare a impactului muncii intelectuale. Autorul s-a referit şi la Biblioteca digitală ULIM care se bazează pe principiile Accesului Deschis şi la cursul Cultura informaţiei ca fundament al implementării politicilor Accesului Deschis. În final au fost trasate perspectivele dezvoltării Accesului Deschis în contextul parteneriatului biblioteconomic internaţional DIB ULIM şi 5 biblioteci universitare din Carolina de Nord, SUA.

Ecaterina Scherlet, director, Biblioteca Ştiinţifică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” a prezentat Politica instituțională cu privire la Accesul Deschis a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, aprobată la şedinţa Senatului UPSC din 31octombrie 2013. Politica instituţională universitară se bazează pe identificarea susţinătorilor interni ai iniţiativelor Accesului Deschis; studierea cadrului normativ al instituţiei pentru a iniţia procedura corectă de formulare a politicii  privind accesul la informaţia ştiinţifică; conlucrarea cu facultăţile şi departamentul de ştiinţă pentru a stabili cerinţele legale ale politicii; realizarea sondajului în vederea obţinerii feedback-ului şi constatării susţinerii acestei iniţiative în cadrul instituţiei; planificarea acţiunilor de promovare, instruire, informare privind politica de Acces Deschis şi vizibilitatea instituţiei; reglementarea funcţionării repozitoriului instituţional.

Conferinţa s-a finalizat cu Gala Promotorilor Accesului Deschis şi cu minunate colinde de Crăciun.

Galerie Foto

  Picture 044

Reclame
Acest articol a fost publicat în Educaţie şi cultură. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s