Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2014

A4oaweek2014

Data evenimentului: 20 – 26 octombrie 2014

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2014 (Open Access Week) – un eveniment global, a ajuns la a opta ediţie, anunţând noua temă din acest an „Generation Open”.

“Generaţia Open” – temă care evidenţiază implicarea studenţilor şi cercetătorilor la început de carieră.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis este organizată de Coaliţia publicaţiilor ştiinţifice şi resurselor academice (SPARC). Managerul Programului EIFL-OA Iryna Kucima este membru al Comitetului de organizare a Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis.

SPARC a explicat recent într-un comunicat de presă că tema acestui an va sublinia importanţa implicării studenţilor şi cercetătorilor la început de cariera în promovarea Accesului Deschis. Generaţia tânără pledează pentru o schimbare pe termen scurt, prin participarea la formarea politicilor instituţionale şi guvernamentale, şi de ea depinde viitorul ştiinţei şi succesul final al mişcării Accesului Deschis. Tema va explora, de asemenea, modul în care schimbările în publicarea ştiinţifică influenţează oamenii de ştiinţă la diferite etape ale carierei lor.

Despre Săptămâna Accesului Deschis

Săptămâna Accesului Deschis este o oportunitate pentru comunitatea academică şi de cercetare pentru a continua să înveţe despre beneficiile potenţiale ale Accesului Deschis, de a împărtăşi ceea ce au învăţat cu colegii, şi de a inspira o participare mai largă în promovarea Accesului Deschis ca o nouă normă în învăţământ şi cercetare.

Accesul Deschis (OA) – acces gratuit, imediat, on-line la rezultatele cercetării ştiinţifice, precum şi dreptul de a utiliza şi reutiliza aceste rezultate – are puterea de a transforma modul de comunicare a rezultatelor cercetării ştiinţifice. Aceasta are implicaţii directe şi pe scară largă pentru mediul academic, medicină, ştiinţă, industrie şi pentru societatea în ansamblu. Accesul Deschis are potenţialul de a maximiza investiţiile în cercetare, a spori expunerea şi utilizarea publicaţiilor ştiinţifice, a facilita posibilitatea de a desfăşura activităţi de cercetare în baza literaturii de specialitate disponibile, şi de a consolida dezvoltarea de ansamblu a ştiinţei. Agenţiile de finanţare a ştiinţei, instituţii academice, cercetători şi oameni de ştiinţă, profesori, studenţi şi publicului larg susţin mişcarea Accesului Deschis în număr tot mai mare în fiecare an. Săptămâna Accesului Deschis este o oportunitate cheie pentru toţi membrii comunităţii să ia măsuri pentru a menţine acest impuls şi pentru a merge mai departe.

Implică-te!

Participarea la Săptămâna Accesului Deschis este simplă sau implicaţi-vă cum vă place. Acesta poate fi, de asemenea, o şansă de a da frâu liber imaginaţiei şi de a veni cu ceva mai ambiţios, extravagant, fantasmagoric, distractiv. Săptămâna Accesului Deschis este un moment de nepreţuit pentru a ne conecta la impulsul global pentru împărtăşirea deschisă şi iniţierea unor schimbări de politicii la nivel local. Universităţile, colegiile, institutele de cercetare, agenţiile de finanţare, bibliotecile şi experţii au folosit Săptămâna Accesului Deschis ca o platformă pentru a obţine voturile facultăţilor universitare pentru politicile OA, pentru a discuta despre beneficiile sociale şi economice ale Accesului Deschis, pentru a promova iniţiativele de publicare în Acces Deschis şi altele.

Săptămâna Accesului Deschis în ţările partenere EIFL

Reţeaua EIFL a fost implicată în sărbătorirea Săptămânii Accesului Deschis timp de şapte ani. Faceţi cunoştinţă cu „Săptămâna Accesului Deschis în revistă” pentru a vedea ce fel de evenimente a avut loc anul trecut în ţările partenere EIFL.

Sunteţi interesaţi de a vă implica şi în acest an?

Marcaţi data în calendar, începeţi planificarea evenimentelor OA şi, dacă sunteţi gata să realizaţi activităţi, va rugam sa ne contactaţi pentru a adera la Campania de promovare a Accesului Deschis “Generaţia Open”, care este organizată în cadrul parteneriatului între Programul EIFL-OA Moldova şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM).

Programul comun al activităţilor va fi transmis Managerului Programului EIFL-OA Iryna Kucima pentru diseminare pe plan global şi va fi va fi prezentat pe pagina oficială Web a Săptămânii Accesului Deschis: http://www.openaccessweek.org.

SPARC a găzduit un webcast (conferinţă web) de o oră pentru a ajuta la planificarea evenimentelor Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis 2014. Transmisia prezintă evenimentele de succes din ultimii ani.

În căutarea unor idei?

Evenimente şi resurse:
Evenimentele Săptămânii Accesului Deschis 2014
• Evenimentele Săptămânii Accesului Deschis (ţările partenere EIFL) în 2013, 2012 şi 2011
Evenimentele şi noutăţile EIFL-OA Moldova
Directoriu Open Access, evenimentele organizate în Săptămâna Accesului Deschis, pentru a vedea ce au planificat alte biblioteci şi organizaţii
Peste 230 de filme educative despre Accesul Deschis
Descărcări de materiale promoţionale pentru a prezenta Săptămâna Accesului Deschis pe site-ul dvs. şi în reţelele sociale.

Acest articol a fost publicat în Educaţie şi cultură. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s