Un eveniment important pentru promovarea Accesului Deschis în Republica Moldova

IMG_blogConferința „Crearea repozitoriilor instituționale – oportunitate de amplificare a vizibilității universităților din Republica Moldova în spațiul informațional global” în cadrul proiectului Modern Information Services for Improvement Study Quality (MISISQ) a avut loc pe data de 30 octombrie 2015.

Reprezentanții administrațiilor universitare, programului Erasmus+ în RM și bibliotecilor universitare au discutat politicile instituționale privind Accesul Deschis, reglementarea repozitoriilor instituționale ale universităților participante în proiectul MISISQ, înregistrarea repozitoriilor instituționale în registrele internaționale ROAR, DOAR etc.

Coordonatorul național al proiectului Tempus – MISISQ Liubovi Karnaeva a menționat importanța dezvoltării repozitoriilor instituționale pentru a mări impactul cercetărilor realizate în universitățile din Republica Moldova. Programul, prezentările și alte materiale de la acest for important găsiți pe pagina proiectului MISISQ.

Depozitele digitale cu Acces Deschis și înregistrarea revistelor în Acces Deschis reprezentă o noua direcţie de cercetare pentru biblioteci, instituţii şi universităţi. Ca orice inovaţie, aceasta include posibilităţi neexplorate, decizii neaşteptate, probleme şi perspective. Paşii importanţi pentru bibliotecile universitare ar trebui să includă următoarele:

  • formarea unui parteneriat durabil între unităţile structurale ale universităţilor, precum şi între universităţi;
  • implicarea părţilor interesate la elaborarea politicilor, în conformitate cu priorităţile naţionale şi internaţionale;
  • dezvoltarea programelor şi strategiilor de marketing pentru dezvoltarea arhivelor electronice deschise.

Printre avantajele Accesului Deschis la publicaţiile ştiinţifice pentru Republica Moldova menţionăm următoarele:

  • accesul prompt şi comod al specialiştilor la rezultatele cercetărilor ştiinţifice;
  • creşterea prestigiului universităţii ca instituție din sfera cercetării și inovării;
  • îmbunătăţirea situaţiei cu citările şi influenţa acestora asupra altor cercetări;
  • accesul la resurse suplimentare, în special rapoarte, materiale didactice şi alte publicaţii electronice.

Implementarea tehnologiei inovaţionale Repozitorii instituționale în Republica Moldova va oferi noi posibilităţi de evaluare pentru CNAA pe baza de „măsurători”, sau altor standarde pentru îmbunătăţirea calităţii procesului de cercetare științifică. Repozitoriul instituţional fiind creat, va satisface o nevoie reală exprimată de învăţământul superior din Republica Moldova, de conducerile instituţiilor implicate în evaluarea rezultatelor producţiei științifice.

Această provocare, în cazul în care vor fi implementate Repozitoriile instituționale, va consolida poziţia învăţământului superior din Republica Moldova la nivel global și va maximiza contribuţia bibliotecilor la dezvoltarea științei și inovării.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Educaţie şi cultură. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s