Open Access Week 2018: Cum a fost?

În cadrul Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis 2018, care s-a desfășurat în perioada 22-28 octombrie, instituțiile de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică au organizat o serie de activități informative și educative. Tema anului „Proiectarea fundamentelor echitabile pentru Cunoștințe Deschise” a catalizat noi discuții și a creat conexiuni între comunități.


Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” a conectat la acest eveniment 22 de bibliotecari și peste 500 de utilizatori: cadre didactice, masteranzi, studenţi. A fost un program complex de activități diverse prin care bibliotecarii universitari bălţeni au promovat informații şi cunoştinţe noi, resurse educaţionale deschise, sporind nivelul de cultură a informaţiei a comunității academice.

Raportul integral al evenimentului:
HARCONIŢA, Elena. Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis la Informaţie 2018 în USARB: Raport. Bălți: Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo”, 2018. 5 p.


Biblioteca Republicană Științifică Agricolă a UASM a participat la campania națională de promovare a accesului deschis, desfăşurând în cadrul comunităţii universitare un şir de activități pe parcursul ediţiei a XI-a a Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis.

Săptămâna Accesului Deschis la UASM a luat start cu tradiţionala „Zi de informare şi comunicare” care s-a desfăşurat cu genericul „Să discutăm realităţile accesului deschis”. Prezenţa unui copil cu logo-ul „Open Acces” la deschiderea evenimentului este una sugestivă, „informația ar trebui să fie disponibilă tuturor”, de la copiii de grădiniţă şi şcoală, până la studenți, profesori şi oameni de știință. Este un îndemn simbolic pentru comunitatea ştiinţifică a UASM de a-şi aduce aportul la  cunoaşterea deschisă în beneficiul noilor generaţii.

În cadrul acţiunii „Cercetătorii şi biblioteca: cum putem acţiona împreună pentru ştiinţa deschisă, cunoaştere deschisă?” au fost expuse subiecte privind accesul deschis la cercetarea agricolă, modalităţile de publicare în acces deschis, conceptul de „ştiinţă deschisă” şi „date deschise” pentru cercetarea agricolă, impactul accesului deschis pentru stimularea cercetării continue și a inovațiilor. Cercetătorii universitari au fost îndemnaţi să-şi arhiveze cercetările în repozitoriul instituţional IRAS (Institutional Repository in Agricultural Sciences of the State Agrarian University of Moldova), fapt care ar majora vizibilitatea contribuţiilor didactice şi ştiinţifice ale universităţii. Săptămâna Accesului Deschis la UASM a oferit o bună oportunitate de a explora noi colaborări ale cercetătorilor şi bibliotecarilor pentru dezvoltarea cunoaşterii deschise.

Raportul integral al evenimentului:
Ludmila COSTIN, Viorica LUPU, Vera SOBEŢCHI. Informaţie privind participarea Bibliotecii Republicane Știinţifice Agricole a UASM la campania națională de promovare a accesului deschis 2018. Chișinău: Biblioteca Republicană Știinţifică Agricolă a UASM, 2018. 3 p.


Biblioteca Științifică a Academiei de Studii Economice a Moldovei a organizat un șir de activități cu scopul de a promova  genericul din acest an – „Proiectarea fundamentelor echitabile pentru Cunoștințe Deschise”. La 24 octombrie, în cadrul „Zilei bazelor de date științifice” au fost promovate produsele informaționale Cambridge Journals Online; Taylor & Francis Online Journal Library; Web of Science abonate în cadrul Proiectului „Modernizarea serviciilor bibliotecilor universitare din Moldova”, finanţat de Programul Norvegian de Cooperare cu Eurasia în domeniul învăţământului superior.

Biblioteca Științifică a ASEM și-a adus contribuția la promovarea valorilor Accesului Deschis prin înregistrarea revistelor ASEM pe diverse platforme cu Acces Deschis. Pe toată durata Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis în sălile de lectură au fost demonstrate filme care explică și promovează esența, valorile și beneficiile Accesului Deschis pentru dezvoltarea științei și cercetării, au fost organizate expoziții de publicații dedicate Accesului Deschis, s-au difuzat materiale informative despre Open Access în campusul universitar. Săptămâna Accesului Deschis este în fiecare an un prilej de a ne uni eforturile – profesori, cercetători, studenți, bibliotecari – pentru a contribui la dezvoltarea științei și cercetării, care va duce ulterior la prosperarea întregii societăți.

Raportul integral al evenimentului:
NICUȚĂ, Ina. Raport privind activităţile organizate în cadrul Săptămânii Internaţionale a Accesului Deschis cu genericul „Proiectarea fundamentelor echitabile pentru Cunoștințe Deschise”, 22 – 28 octombrie 2018. Chișinău: Biblioteca Științifică a ASEM, 2018. 2 p.


Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018. In: Universitatea de Stat din Moldova, 18 octombrie 2018.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018 marcată la Academia de Administrare Publică, 22-28 Octombrie 2018. In: Biblioteca Ştiinţifică a Academiei de Administrare Publică, 19 octombrie 2018.

SOBIESKI-CAMERZAN, Rodica. Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis. In: Funcţionarul Public. Nr. 20 (537), octombrie 2018, p. 6.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018. In: Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP), 22 octombrie 2018.

Ziua bazelor de date științifice. In: Biblioteca Ştiinţifică Medicală a USMF „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, 25 octombrie, 2018.

Sondaj organizat în cadrul Săptămânii Accesului Deschis 2018. In: Biblioteca Ştiinţifică Medicală a USMF „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, 29 octombrie, 2018.

Ziua bazelor de date științifice marcată la Academie. In: Biblioteca Ştiinţifică a Academiei de Administrare Publică, 25 octombrie 2018.

MOCANU, Angela. Ziua bazelor de date științifice. In: Biblioteca Ştiinţifică UCCM. 27 octombrie 2018.

STRATAN, Zinaida. Pledoarie pentru Accesul Deschis la informație. In: Biblioteca Tehnico-Ştiinţifică a Universităţii Tehnice a Moldovei, 29 octombrie 2018.

Săptămâna Accesului Deschis în Biblioteca Ştiinţifică a UPSC redată în imagini. In: Biblioteca Ştiinţifică a UPSC, 29 octombrie 2018.

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2018 la Biblioteca Universității de Stat ”B. P. Hasdeu” din Cahul. In: Biblioteca Universităţii de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul”, 12 noiembrie 2018.

Postarea va fi completată cu alte rapoarte….

Acest articol a fost publicat în Educaţie şi cultură. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s